מגיפת הקורונה מתפשטת, והעובדים הסוציאליים מתריעים כי רשויות הרווחה נמצאות במשבר בכל הנוגע לטיפול באוכלוסיות המוחלשות. לדבריהם, למרות המאמצים שנעשים בימים האחרונים, משרד הרווחה מצא את עצמו כשהוא איננו ערוך להתמודד עם מצב החירום וללא תכנית מגירה. לצד היעדר המסגרות לאוכלוסיות מוחלשות, בהן דרי רחוב, נשים נפגעות אלימות, קשישים, עבריינים בפיקוח ואזרחים מתחת לקו העוני, המגבלות החדשות הובילו לסגירת מוסדות רווחה ולצמצום פעילותם של משרדי הממשלה.
אחרי מאבק שניהלו מול משרד הרווחה ומשרד האוצר, העובדים הסוציאליים ברשויות המקומיות הוחרגו מהמגבלות על מקומות העבודה והוגדרו כעובדים חיוניים. לצד זאת, עובדים סוציאליים בשירותים המופרטים המועסקים דרך העמותות השונות, המסייעות בין היתר להתמודדות עם אלימות נגד נשים, דרי רחוב ונערים בסיכון - הוצאו לחל"ת (חופשה ללא תשלום). למרות הצלחת המאבק, גם העובדים הסוציאליים ברשויות המקומיות ובשירות הפסיכיאטרי מספרים כי אין בידיהם את הכלים כדי לסייע למטופלים שלהם, הכוללים בין היתר קשישים, מכורים ונשים נפגעות אלימות.
עוד בוואלה! NEWS
עוד טרם התפרצות המגיפה, כבר תקופה ארוכה שהטיפול בחסרי הבית בישראל מצוי במשבר, וזאת בעקבות ניהול לקוי של המנהל לשירותים חברתיים. בינתיים, התחום עבר לידי מנהל סיוע לבית המשפט ותקון שצריך ללמוד את התחום מחדש, וכן לחשוב על נהלים חדשים שיתאימו אותו למאה ה-21. בשטח, גורמים במערכת הפסיכיאטרית מספרים כי אין מספיק מסגרות, וגם אלו שקיימות אינן ערוכות לקבל את כל דרי הרחוב שצריכים להיכנס לבידוד, מכיוון שלא ברור מהיכן הגיעו ועם מי הם באו במגע.
לפני כשבוע נעצרה בתל אביב דרת רחוב שחזרה מחו"ל, לאחר שנכנסה לפיצוציה וביקשה לקנות גזייה, ובעל הפיצוצייה התקשר למשטרה. רק לאחר האירוע הבינו במשרד הרווחה כי עליהם לחשב מסלול מחדש כדי להבין מה עושים עם דרי הרחוב, הסובלים ממילא מהיעדר קורת גג ומשיעורי תחלואה גבוהים.
בעקבות זאת, במשרד החליטו לפתוח מחלקה בבית החולים קריית שלמה הסמוך לנתניה, שם אוכלסו בינתיים ארבעה דרי רחוב. גם כעת, מתריעה העובדת הסוציאלית המלווה אותם כי במקום יש רק 30 מקומות - שלא בטוח יספיקו לדרי הרחוב שיידרשו לשהות בבידוד.
"מה זה קריית שלמה? צריך לנסוע בתוך החולות דרך מזבלה כדי להגיע לשם, כל בן אדם שתשימי שם - יברח". אמר גורם במערכת הפסיכיאטרית. "המסגרת הזאת פשוט נפלה בין הכיסאות. ברווחה לא יודעים איך לטפל באוכלוסייה הזאת. דווקא בגלל ההתפרצות של הקורונה צריך ליצור מענה מידי כדי להגן על שלמות הציבור".
לדבריו, המוקדים הגדולים ביותר של דרי הרחוב נמצאים בתל אביב, ירושלים ואשדוד. הוא הסביר כי "הקורונה תפסה את כולם לא מוכנים. אף אחד לא צפה כזה דבר. המענים שיש היום לא מספיקים לכל דרי הרחוב".
אך לא רק במערכת הפסיכיאטרית רואים את המשבר. "אנחנו עובדים עם אנשים שהם חסרי בית, מכורים, נשים שורדות זנות", מספר עובד סוציאלי מאזור המרכז. הוא פירט את הקושי בהגעה לדרי רחוב: "להרבה מהם אין טלפונים. אנחנו צריכים ללכת פיזית לחפש אותם. הם זרוקים ברחוב, ואין מספיק מוסדות לקבל אותם".
על המרכז שנפתח בקריית שלמה אמר: "כמה מיטות יש שם? זה לא יספיק לכולם. להרבה מהם יש תחלואה כפולה - יש להם מחלת נפש והם גם משתמשים בסמים. הם לא סומכים על הרשויות".
העובד הסוציאלי מהמרכז טען כי מסגרות רבות של מכורים לסמים נסגרו בשל המגבלה על שהייה של יותר מעשרה אנשים בחלל אחד. לדבריו, הדבר יגרום לתגובת שרשרת של השלכות רחבות יותר. "היום אני נמצא במצב שאני רוצה לשלוח אנשים לגמילה. אני מתקשר לאותם מוסדות והם אומרים לי: אנחנו לא מקבלים יותר. יש לי מטופלים שרק מחכים ואין לי לאן לשלוח אותם. זה אומר שאנשים משתמשים יותר בסמים, הם יפשעו יותר, יגנבו יותר".
"אין די כסף לחבילות מזון"
עם זאת, הבעיה לטענתו לא נעצרת בדרי הרחוב אלא נמשכת גם במחסור בסלי המזון. למרות התמונות שמפרסמים בלשכת הרווחה, המציגות את שר הרווחה אופיר אקוניס מגיע לחלק סלי מזון, העובדים הסוציאליים בשטח מעידים כי הם נאלצים להתקשר לעמותות ולהתחנן שיסייעו להם במוצרים נוספים, אלא שהן בעצמן מצויות במשבר.
"לי ביחידה אין סלי מזון לתת לאוכלוסיות מוחלשות ולמטופלים שאני עובדת איתם", סיפר העובד הסוציאלי. "אני מנסה למצוא תרומות מגופים פרטיים, אבל כרגע אין לי הוראות מפורשות מה עושים במצב כזה. יש לי עשרות אנשים שזקוקים לסלי מזון ואין לי מה לתת להם. המטופלים מתקשרים אליי וזה מרגיש מזעזע. אני משאיר אותם גם רעבים וגם לבד. המדינה לא דואגת לאנשים שהכי זקוקים לזה. אני בתפקיד שבו אומרים לי לסייע לאנשים, אבל ידיי כבולות ולא נותנים את הכלים לעשות את זה. זה מרגיש נורא".
עובדת סוציאלית נוספת מאזור השרון הצטרפה לדבריו. "ביומיים האחרונים אנחנו מקבלים מסרים נוספים מהעמותות השונות שבגלל המשבר אין מספיק תרומות כסף לחבילות מזון ואין דרך לערוך בפועל את החלוקה כי אנשים נמצאים בהסגר", סיפרה. "בסופו של יום אני הולכת הביתה כשאני לא בטוחה שהמטופלים יקבלו את המזון שהם צריכים. הכמויות שנדרשות הן אדירות ואנחנו פשוט לא עומדים בקצב כי אין מספיק אנשים שיעשו את החלוקה".
העובד הסוציאלי מהמרכז מאשים את המדינה כי אין לה תכנית חירום לטיפול באוכלוסיות שנמצאות בשוליים. "לא יצאה הוראה מהממשלה לרשויות הרווחה איך לטפל בהם. לא יצאה רואה איך לטפל בקשישים שסגורים בבתים. אנחנו עובדים עם מה שיש לנו. הכלים שיש לנו הם ליום רגיל לא למשבר בסדר גודל כזה".
"היום אני מטפל באישה בת 62, שורדת זנות. היא אפילו לא עלתה לארץ. סחרו בה והיא זרוקה באיזה מקום. שכרה חדרון ב-500 שקל. מי יביא לה מזון? מי יתקשר אליה? מי יטפל בה?", הוסיף.
אלימות במשפחה: המקלטים סוגרים את הדלת
העובדת הסוציאלית מאזור השרון מתריעה כי חלה עלייה במספר הפניות על אלימות במשפחה. "אנשים סגורים בבתים. חוסר הוודאות גורם להרבה מתח בבית. מספיק גפרור אחד שיכול לגרום לאסון", אמרה. "אנחנו כל הזמן מדברים על זה, אבל אין לזה מספיק הסברה. צריך לשים לב איך כל אחד מרגיש בסיפור הזה, לשאול קרובים ובני משפחה איך הם חווים את המצב, כי אלימות במשפחה ומצב של מצוקה יכולים להביא את כולנו לאסון שנגיד שיכולנו לצפות מראש".
לדבריה, בעוד שביום רגיל יש לרשויות את הכלים להתמודד עם אלימות במשפחה, דווקא בתקופת משבר העובדים הסוציאליים אינם יכולים לספק מענה. "הרבה מסגרות לא מוכנות לקבל פניות חדשות. מקלטים של נשים סגורות, וגם אומנה, סגרו בפנינו את הדלת. הם מפחדים לקבל מישהו חדש. הם לא יודעים איפה הוא היה. במצב של חוסר מענה, אנחנו נראה איך הדברים מתגלגלים בצורה מפחידה. נכון להיום אין לזה פתרונות".
גם היא מספרת על מצוקת מקום בטיפול בדרי הרחוב. אחד מהם אמור לשהות בהוסטל, אך לדבריה לא מוכנים לקבל אותו מכיוון ש"לא יודעים איפה הוא היה ובאיזה מעון הוא שהה. אז בסוף לילה אחת שהוא שה במיון, בלילה השני ברחוב. אנחנו מנסים לשכנע מוסדות אבל גם להיות בחוץ זאת לא אופציה".
לטענתה, "המדינה דואגת ל'כאן ועכשיו' של המצב הבריאותי, אבל בשבועות הקרובים אנשים ייכנסו ליותר מצוקה, גם נפשית וגם פיזית ובכלל כלכלית. המדינה לא נערכת למה שהולך לקרות פה מבחינת הרווחה. זה הולך להתפוצץ לה בפרצוף. אין היום באופק תכנית להתמודדות עם מצב חירום שכזה. זה אבסורד".
ואם המחסור בתקציבים ובסיוע לאוכלוסיות מוחלשות לא מספיק - כבר תקופה שהעובדים הסוציאליים והמטפלים במעונות החוסים מלינים על מחסור במיגון ובציוד כדי להגן על עצמם, ועל המטופלים, מפני הדבקות. כך למשל, מטפלת בבית האבות "נופים" בירושלים נדבקה בקורונה, ודרכה הודבקו דיירים, וכן שישה מטופלים במעון חוסים בגדרה נדבקו אף הם בנגיף מהמטפלת שלהם, כפי שפורסם השבוע בוואלה! NEWS. לכאורה, סיכויי ההדבקה במקומות סגורים אמורים להיות נמוכים, אך בהיעדר ציוד מתאים - קורה ההיפך. רק לאחר פרסום האירוע הורה שר הרווחה לשלוח ציוד כדי לטפל בשאר החוסים שנשארו במוסד.
"שולחים עובדים סוציאליים כי הם עובדים חיוניים לטפל במטופלים ללא ציוד, ללא מיגון, ללא דברים בסיסיים כמו מסיכות או כפפות. גם בשגרה אין לנו את הדברים הבסיסיים האלה. אז על אחת כמה וכמה שבשעת משבר ובשעת חירום יהיה לנו ציוד מיגון כדי להגן על עצמנו ולמנוע הדבקה", אמרה העובדת.
היא הוסיפה כי "זה פשוט אבסורד. האירוע ב'נופי ים' לא לימד אף אחד לקח? קצב ההדבקה הוא היסטרי. איך אנחנו יכולים לטפל באנשים בסיכון, שאחוז התחלואה שלהם גבוה, ולא ממגנים אותנו? פשוט מפקירים אותנו בעבודה".
כמעט כל עבודת שירות המבחן הופסקה
הפעילות ברוב משרדי הממשלה צומצמה משמעותית בשל ההנחיות למאבק בקורונה. אחד השירותים שפועל באופן מצומצם ביותר מאז השבוע שעבר הוא שירות המבחן, שמטפל ביום-יום בעבריינים בשלבים שונים של ההליך הפלילי. רק 30% מאנשי השירות הוגדרו עובדים חיוניים וממשיכים לעבוד, תחת מגבלות משרד הבריאות. השאר הוצאו לחופשה, אף שחלקם מנסים לשמור לפחות על קשר כלשהו עם המטופלים.
נכון לעכשיו, רוב תחנות שירות המבחן למבוגרים סגורות לחלוטין לקבלת קהל ועובדות במתכונת של ייעוץ טלפוני בלבד. לדברי גורמים במשרד הרווחה ומחוצה לו, המעורים היטב בעבודת שירות המבחן, השירות רחוק מלמלא כיום את התפקידים שהוא ממלא בשגרה. כבר מהשבוע שעבר לא מתקיימות קבוצות טיפוליות - כולל טיפול לעברייני מין ולאלימות במשפחה - וזאת כדי למנוע התקהלויות בהתאם להנחיות משרד הבריאות.
המשמעות היא שהטיפול נעשה בטלפון ובמתכונת חירום בלבד. בשירות המבחן לנוער המצב מעט טוב יותר, וקציני המבחן שומרים על קשר טלפוני רציף עם הנערים המטופלים ומשפחותיהם, כדי להעניק להם תמיכה. במקרי חירום הם גם יכולים לבקש אישור חריג לפגוש אותם.
"כל העבודה הטיפולית של שירות המבחן כמעט לגמרי הופסקה", אמר לוואלה! NEWS גורם מתחום הרווחה. "הקשר של השירות עם המטופלים כמעט לגמרי טלפוני, מה שאומר שכל הטיפול נמצא בהמתנה, והחשש הוא שזה יכול להוביל לחזרה של התנהגויות כמו אלימות, התמכרויות או פגיעות מיניות".
לדברי אותו גורם, דווקא בזמן משבר הקורונה, עבודת הטיפול נחוצה במיוחד: "אנשים שמאבדים את העבודה וסגורים בבית בתוך סיר הלחץ שלהם זה מתכון בדוק להתנהגויות אלימות ולהתמכרויות".
מלבד הפונקציות הטיפוליות, השירות אחראי גם על היבטי פיקוח על עבריינים. לדוגמה, מטופלים שאמורים לתת כמה פעמים בשבוע בדיקות שתן כדי לוודא שאינם משתמשים בסמים ובאלכוהול לא יכולים לעשות זאת, ונותרים ללא פיקוח. בבדיקה שערכה וואלה! NEWS במשרדי שירות המבחן בתל אביב אמרו השומרים במקום כי כרגע "המשרד נטוש עד להודעה חדשה, בגלל הנגיף", וכי אין אפשרות לתת כרגע בדיקות שתן.
"יש בחור שאנחנו מטפלים בו ששוחרר לחלופת מעצר (שוחרר ממעצר בתנאים מגבילים, ד"ד וד"י)", אמר השבוע גורם בעמותה שעובדת גם עם אוכלוסיות של עוברי חוק. "כרגע הוא הפר את התנאים. זה דווח לבית המשפט, לקצין מבחן, לתביעה. קבעו לו דיון אבל אף אחד לא יודע איפה הוא. אין דרך לתקשר איתו".
קציני המבחן אחראים גם על עריכת תסקירים שמונחים בפני בית המשפט ומסייעים לו לקבל החלטות כמו האם ניתן לשחרר אדם ממעצר למעצר בית. התסקירים מתבצעים כעת בצורה מצומצמת, שכן שב"ס לא מתיר לגורמי חוץ - ובהם קציני המבחן - להיכנס למתקני המעצר כדי לערוך תסקירים, והם מוגבלים לשיחות טלפון או לשיחות וידאו במתקנים בהם הדבר אפשרי. גורמי רווחה וסנגורים אומרים כי בתי המשפט, שממשיכים לקיים דיוני מעצרים, "מפצים" על כך בקבלת החלטות ללא תסקיר.
יו"ר ארגון העובדים הסוציאליים, ענבל חרמוני, שלחה ביום ראשון מכתב בנושא לשר הרווחה אקוניס. "העובדים הסוציאליים בשירות המבחן למבוגרים ולנוער, בחקירות הילדים וחקירות מיוחדות, ביחידות הסיוע שליד בתי המשפט, המפקחים והסגל הבכיר - מחזיקים בשירותים קריטיים וייחודיים, הנותנים מענה לאוכלוסיות אשר ללא המשך רציף של הטיפול, עלולות להיפגע בעצמן או לפגוע באחרים באופן קרוב לוודאי", כתבה חרמוני.
"אנו דורשים כי ההנחיה תתוקן וכי עובדי השירותים הללו ימשיכו ויעבדו במתכונת מלאה ככל הניתן ולכל הפחות בהיקף של 75%, ולא יקוצצו לעובדים בודדים", נכתב. "בנוסף לכך, אנו דורשים כי לעובדים אשר ממשיכים לעבוד, יינתן המיגון המתאים ותנאי עבודה אשר שומרים על בריאותם ועל בריאות מקבלי השירות, ובכלל זה שתינתן האפשרות לעבוד מהבית, מה שגם יאפשר לעובדים שהם הורים לילדים לעבוד וגם יאפשר לעובדים בכללותם לעמוד בהנחיות משרד הבריאות החלות על כלל המשק".
משרד הרווחה: מטפלים באוכלוסיה בכפוף להנחיות משרד הבריאות
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "המשרד ממשיך לפעול ולטפל באוכלוסיה גם בימי המשבר בכפוף להנחיות משרד הבריאות והמועצה לביטחון לאומי. בעקבות דרישה של המשרד הוכרו העובדים הסוציאליים ברשויות המקומיות כעובדים חיוניים והיקף העסקתם הוא בהתאם להחלטה של הרשות המקומית".
עוד נמסר כי "שירותי המבחן עובדים בהיקף של 50% בהתאם לפעילות של בתי המשפט, ומכינים תסקירים ככל שנדרש מהם. המסגרות לקליטת דרי רחוב הורחבו והוכנו בהם חדרי בידוד. רק בבית החולים קרית שלמה נוספו 30 מקומות חדשים. זאת בנוסף למקלט החירום ברעננה, לגגונים ולמסגרות נוספות. מקלטים לנשים מוכות ממשיכים בקליטה של נשים ככל שיש צורך והמשרד נערך להגדלת המקומות במקלטים אלו ככל שיידרש. המרכזים לטיפול באלימות במשפחה גם הם ממשיכים לפעול בהתאם להנחיות של משרד הבריאות".
(עדכון ראשון: 12:34)
2020-03-26 11:11:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJWh0dHBzOi8vbmV3cy53YWxsYS5jby5pbC9pdGVtLzMzNDg4MTbSAQA?oc=5
CBMiJWh0dHBzOi8vbmV3cy53YWxsYS5jby5pbC9pdGVtLzMzNDg4MTbSAQA
Bagikan Berita Ini
0 Response to ""זה יתפוצץ למדינה בפרצוף": המשבר החברתי שמבעבע מתחת למגיפת הקורונה - וואלה!"
Post a Comment